Zlatorog Oprema – povrnjena investicija v sončno elektrarno in hranilnik že v 5 letih

PROFIL: Baterijski hranilnik podjetju z rezanjem konic zagotavljan nižjo obračunsko moč in samooskrbnost
STRANKA: ZLATOROG OPREMA d.o.o.
PODROČJE: Proizvodnja in projektiranje pakirne tehnike in sistemov. Avtomatizacija, paletizacija, robotizacija, paletni transport in ovijanje.
POSEBNOSTI: Optimizacija samoporabe
MESTO: Hoče, Slovenija

Izziv

V podjetju Zlatorog oprema so iskali optimalno rešitev za znižanje stroškov energije in večje samooskrbnosti. Razmišljali so o postavitvi sončne elektrarne na strehi za zmanjšanje odvisnosti od zunanjih virov energije, vendar so se soočali z omejitvijo, da sončna elektrarna zagotavlja energijo le čez dan in ob sončnem vremenu. To je pomenilo, da bi morali v obdobjih brez sončne svetlobe ali ob povečani porabi energije še vedno kupovati elektriko. Poleg tega so nižje odkupne cene za presežke energije v času visoke proizvodnje zmanjšale ekonomsko upravičenost njihove investicije v sončno energijo, kar je vodilo do preudarka omejevanja proizvodnje v določenih obdobjih.

O stranki

Slovensko podjetje Zlatorog oprema d.o.o. ponuja rešitev s področja pakiranja in embalaže, paletiranja in depaletiranja izdelkov in proizvodov. Ovijalce palet in paletirne ter depaletirne stroje v Sloveniji ponuja za različne industrije, kot so: lesna industrija, živilska industrija, tobačna industrija, kmetijska industrija, papirna industrija, in druge.

Zahteve za hranilnik električne energije:

  • Hiter reakcijski čas sistema za rezanje konic;
  • Stabilno delovanje sistema z dobro podporo proizvajalca;
  • Zanesljivin uporabniku prijazen uporabniški vmesnik aplikacije za upravljanje z energijo (EMS).

Rešitev

Podjetju smo znižali priključno moč na 43 kW. To pomeni, da odjem iz omrežja ne presega 43 kW, razliko moči nad to mejo pa zagotovi baterijski hranilnik. S podrobno analizo 15-minutnih odbirkov letnega profila porabe smo določili optimalno 90,24 kWp sončno elektrarno s hranilnikom TS HV 30 E 30 kW / 32kWh, kar podjetju zagotovi dovolj proizvodnje, moči in kapacitete, s katero lahko optimizira samoporabo in so porezane vse konice nad 43 kW.

Koristi

Podjetje Zlatorog oprema bo z znižano priključno močjo in rezanjem konic izkoristilo številne prednosti, ki bodo vplivale na letni strošek električne energije. Ta se bo zmanjšal za več kot 70 %, predvsem zaradi visoke stopnje samooskrbnosti. Dodatno bo podjetje prihranilo tudi pri stroških za omrežnino, saj bo obračunska moč pod 43 kW. S tem se bo izognilo visokim podražitvam, ki se napovedujejo ravno iz naslova novega omrežninskega sistema po 1.7.2024. Poleg tega bo podjetje prihranilo tudi z nižjim stroškom prispevka za SPTE OVE in z ukinitvijo stroška za jalovo energijo.
Z uvedbo rešitve bo podjetje Zlatorog oprema izboljšalo finančno uspešnost, uveljavilo trajnostno zavezanost in povečalo svojo konkurenčnost na trgu.

Optimizrana samoporaba

Več kot 55 % samooskrbnost podjetja Zlatorog oprema d.o.o. bo na dolgi rok zagotovila stabilen in nizek strošek električne energije za prihodnost, sama investicija pa se bo povrnila že v 5 letih. Predvsem na račun stroškov prevzete energije, ki jih določa dobavitelj električne energije, in stroškov omrežninskega dela prevzete energije, ki jih določa operater distribucijskega omrežja.

Hranilnik: TESVOLT TS HV 30 E

Moč in kapaciteta: 30 kW/ 32 kWh

Baterijska celica: Litij-ionska prizmatična NMC (Samsung SDI)

Učinkovitost (baterija):  do 98%

Pričakovani cikli: 6.000-8.000 (0,5C do 1C ob 23°C +/-5°C in, 100% stopnji praznjenja – DoD)

Obratovalna temperatura: -10 do +50°C

Baterijski razsmernik: SMA STPS X 50

Monter: GEO ENERGY d.o.o.

Ključ do našega uspeha je vselej zadovoljna stranka. Naša strokovna ekipa se trudi slediti spremembam in na ta način poskuša najti najbolj optimalne rešitve za vsako posamezno stranko. Zelo sem vesel, da smo ponovno dokazali raven strokovnosti in znanja.
Miha Požauko, direktor Geo Energy
S podjetjem Geo Energy smo se odločili za sodelovanje, zaradi njihove zavzetosti in strokovnega pristopa. Pri nobeni oviri se niso ustavili, temveč so vztrajali, dokler niso poiskali najbolj optimalne rešitve za nas. Najbolje je, ko lahko zaupaš, da so stvari izvedene brezhibno in v dogovorjenih rokih brez izgovorov.
Sašo Kirbiš, vodja projektov Zlatorog oprema